Wednesday, December 22, 2010

home made kimchi...


salam semuanya... bertemu lagi kite dalam rancangan masak memasak.. lol.. XDD.. hehe.. demam mood... demam sebenarnyer ni... hidung kalu ade jual kat kedai kan best.. hehe... erm dalam demam2 siap lagi wat KIMCHI... tau tak kimchi tu ape.. kalu anda kate anda peminat cite korea tp anda xtau KIMCHI tu ape... haish... xtau la... pade yang xminat cite korea tu mari aku terangkan.. erm KIMCHI tu sebenarnye jeruk kobis.. haha.. kan senang je nak settle masalh xpaham tu.. hehe..
memng teringin sgt nak wat... dan bende ni best tau.. ok jadi nak dijadikan cite.. belek2 blog SUHAILA SONE... terjumpelah resepi ni.. siap de gamba lagik... so tanpe membuang mase.. kite follow la resepi itu...dan sementare gb bb masih bernyawe...*dah anta notis kelembapan akan bermule bile2 mase dr skg* baik aku post cepat2 cara nak wat home made KIMCHI ~yang aaku pos ni gambar aku yang buat tau~


bahan2...
1) kobis panjang... kat korea pakai kobis napa.. tapi same je ah bentukknye... xtau ape beze..
2) sebiji peer @ epal yang dikisar
3) sesudu makan bawang putih(tumbuk)
4) sesudu makan halia (tumbuk)
5) sesudu makan kicap sotong @ kicap ikan
6) serbuk lada 1/4 cawan
7) 1/4 garam makan yang dimasukkan ke dalam semangkuk air
8) daun bawang... ikut suke la nak brape batang...








potong kobis panjang... besar2 sikit... leboih kurang camni... dan basuhla dengan bersih.. hatio2 sikit kobis ni tempat cacing suke menenggek.. so make sure bersih...

masukkan air garam yang td ke dalam mangkuk... pastikan garam laut semuanye

gaulkan.... pakai tangan... pastikan tangan bersih la yer... gaul biar rata.... dan biarkan selame 4 jam yer... agar sebati semuanya

nilah hasil kobis yang direndam... basuh ngan air bersih 2,3 kali.... kobis ni mengecut.. that y kene potong besar2 sikit

ok.. serbuk lada tadi masukkan air.. aku masukkan air masak.. cz kimchi ni kan xdimasak.. kang sakit perut lak...

masukkan lada yng dah digaul tadi kedalam mangkuk berisi kobis tadi...

halia pun masuk sekali

bawang putih menyusul

kicap sotong datang kemudian

dauh bawang yang dipotomngm dicampak dengan selamber...

masukkan epal yang dikisar.. ~aku nyer apple lebam sebab aku kisar awal...~ haha.. lol XDD

gaulkan pakai tangan.... gaul2...

tadaaaa.... dah siap... haha


yumie2... sedap

masukkan dlm botol.. then peram selame 24 jam kat dlm peti... then boleh lah makan... ikut la nak makan ngan ape pon... aku makan ngan maggi je... sedap oh... hehe.... sile cube okeh semuanye... hehe





4 comments:

  1. anyeong~~ nice to meet a new fellow cassie^^

    omigosh, nmpak sdap jer. xtaw pulak gner apple jus *terliur* he~ nak try la..

    ReplyDelete
  2. hii nad... try lar... pakai pear lagi sedap... sebab haritu xde pear.. then pakain epal la... hehe... sile la cube ea... =)

    ReplyDelete
  3. wah ! sedapp nye .. nk try lha .. haha .. harap tdk dimarahi ibu jika dapur bersepah :))

    ReplyDelete
  4. tufa.... cube2... nanti dah siap.. show sikit.. hik3... >.<

    ReplyDelete